Édességpalota

Minden nő, háziasszony és kezdő háziasszony tudástára! Receptek, tippek, trükkük és hasznos tanácsok!

                                   TIPPEK ÉS TRÜKKÖK

 


 

Csokoládédíszítések:

     A csokoládét/csokoládébevonót feldaraboljuk kis edényben , vízfürdőben, gyenge hőfokon simára keverjük. Ha túl hevítjük a csokit, elveszti fényét. Kis edényben,  Watt-fokozaton gyakori kevergetés közben mikrohullámú sütőben is meg lehet csinálni.

Csokoládéhengerek készítéséhez a felolvasztott masszát spatulával hideg üveg  lapra kenjük nem túl vékonyan, egyenletesen. Dermedni hagyjuk, de ne tegyük hűtőbe! Ezután a bevonatot spatulával óvatosan kaparjuk, úgy, hogy közben felgöngyölődjön.  Vagy egy tábla csokiról kaparunk le ugyan így.  Mindkét esetben hűtőben kell tartani, felhasználásig. Kéz melegre hamar olvad!

Csokoládéforgács készítésénél mi sem egyszerűbb! Egy tábla csokoládét és egy hámozó kést hűtőbe kell rakni, hogy jól meghűljenek. Ezután óvatosan kapargatni kell, és már ott is vannak a  forgács darabok. Hűtőben kell tartani felhasználásig mert hamar puhul.

Csokoládédísz készítéséhez a felolvasztott bevonót papírtölcsérrel közvetlenül a tányérra vagy a süteményre spricceljük,  vagy sütő-pergamenpapírra, száradni hagyjuk, majd óvatosan leválasztjuk róla. Csak a fantáziánk szabhat határt, milyen díszeket is csináljunk! Papírtölcsérnek megfelel egy kis méretű fagyasztó zacskó is.

KÉSZ TORTALAPOK

     A csemegeboltokban vagy pékségekben kapható kész tortalap, minden féle kiszerelésben. Nemcsak időt takaríthatunk meg vele; pénzt,   energiát, mosogatást. Sőt lefagyaszthatjuk is akár, így felhasználhatjuk másféle sütikhez is. A lapok átmérője, vagy súlya lehet eltérő ugyan, de ez nem befolyásolja a recept sikerességét. Én mindenképpen ezt ajánlom azoknak a háziasszonyoknak , akik, bajban vannak a piskóta alapú tortalapok elkészítésével! Biztos, hogy senki nem jön rá,  ki is sütötte!?

A  formára vágott tortalapok maradékával is tudunk mit kezdeni:

Morzsoljuk el és annyi gyümölcslével,  lekvárral keverjük össze, hogy jól formázható legyen. Golyókat csinálunk belőlük, és csokiba mártjuk, vagy mandulába, igazán mindegy. Kitűnő csemege a gyerekeknek, vagy ha váratlan vendégek érkeznek. Pár perc alatt elkészíthető és nagyon finom! Arra azért ügyeljünk, hogy ízesített-e vagy nem, mert akkor pótolni kell, hogy ne legyen  ízetlen. Aromát ajánlok, mert nem csapódik ki.

 TEJSZÍN

      El sem tudom mondani mennyire féltem tőle, amikor először alkalmaztam…Azt mondták nekem, hogy ugyanúgy kell felverni, mint a tojásfehérjét, és kemény lesz! HÁT NEM!! Úgy összeesett, mint annak a rendje!

 Ha valóban jól akarunk  szerepelni a süti összeállításánál, szerezzünk be egy robotgépet. Nagyon fontos, hogy mindig tegyünk bele Habfixet is. Ettől lesz tartósan kemény a habunk. A boltok polcain ott találod meg , ahol a zselatint és az aromákat. Fél liter tejszínhez egy csomag kell .  Olyan tálba öntsd a tejszínt, aminek nagy a kapacitása mert  megsokszorozódik. Keverj el benne először mindent, porcukrot és Habfixet, majd  robot géppel a legnagyobb fokozaton kezd el verni!! Mindig maradj azon a fokozaton ne vedd lejjebb mert azonnal összeesik. Sok mindenre tudod használni a tejszínt; torták, sütik töltéséhez és díszítéséhez. Ízesíteni is lehet, akár puncs, csoki, vanília, vagy akármilyen puding porral, arra ügyelj, hogy ne főzős legyen. Fehér krémekhez szintén aromákat ajánlok,  legyen az citrom, mandula, stb.

 

PUDING ALAPÚ KRÉMEK

      A puding alapú krémek talán a legegyszerűbbek. Torták, sütemények töltéséhez ajánlom. Főzéssel készíthető pudingport vásároljunk, ízlés szerinti ízben. Én most egy tasak pudingporról fogom leírni a hozzávalókat, természetesen ha több kell ezeket az egységeket meg kell többszörözni annyival, ahány tasakot elkészítünk. Egy tasak pudingporhoz 4dl tej, egy kocka vaj és fél kiló porcukor szükséges. A pudinghoz a tejet feltesszük egy kisebb lábasban melegedni, míg egy kevés tejben elkeverjük a port csomómentesre. Amikor a tej forr, folytonos keverés mellett hozzáadjuk a  tejjel elkevert port és  2 evőkanál  kristálycukrot. Sűrűsödésig főzzük, majd levéve a tűzről még egy kicsit megkevergetjük. Hagyjuk teljesen kihűlni!  Fontos, hogy teljesen hideg legyen mert a vaj kicsapódhat!  Ha már kihűlt, belekeverjük a porcukrot és a vajat, majd  robotgéppel felhabosítjuk. Hagyjuk tovább hűlni. Gyorsabb a hűtés ha kb.40 percre fagyasztóba tesszük. 2 tasak  elkészített pudig elegendő egy 3 lapos torta betöltéséhez, bevonásához.

 

 

       KRÉMEK ,

 

 

 

       CITROM KRÉM

4 tojás//4 tojássárgája//1.5 dl citromlé// 20 dkg cukor//6 dkg vaj

A vaj kivételével mindent elkeverek egy lábaskában, majd lassú tűzön, kevergetés közben sűrűre főzzük. Ha kihűlt, levesszük a tűzről és hagyjuk kihűlni. Ha teljesen hideg a krémünk, hozzáadjuk a vajat és robotgéppel felhabosítjuk.   Kitűnő töltelék torták, sütemények, kekszek töltéséhez!

CSOKI KRÉM

 5 dl habtejszín//60 dkg csoki

A habtejszínt felmelegítjük és kevergetés közben hozzáadjuk a csokit. Amikor már elolvadt a csoki, vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni. Robotgéppel habosítjuk. 24cm-es torta töltéséhez és bevonásához elég.

VAJKRÉM

 50dkg cukor//1.5 dl víz//2 evőkanál citromlé//50 dkg vaj

A cukrot a vízzel felforraljuk és habját leszedjük. Ha már sűrűsödik belerakjuk a citromlevet és levesszük a tűzről, teljesen lehűtjük.   Vajjal habosítjuk!!

 VAJKRÉM 2

20 dkg vaj//20 dkg porcukor//1 tojás//5 dkg liszt//2 dl tej

A vajat és a porcukrot jól elkeverjük. A tejjel elkevert lisztet és tojást lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűlt a kettőt jól összekeverjük és habosodásig dolgozzuk a robotgéppel. Bármivel ízesíthetjük: dió, mogyoró, mandula, kandírozott gyümölcs, stb.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 6
Tegnapi: 8
Heti: 17
Havi: 49
Össz.: 22 645

Látogatottság növelés
Oldal: Tippek ,trükkök
Édességpalota - © 2008 - 2024 - edessegpalota.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »